KAKO KUPITI

Primena Hirudo Medicinalis Pijavica

Hirudoterapija - medicinske pijavice u aktivnoj primeni

Hirudoterapija je tretman koji podrazumeva korišćenje medicinskih pijavica u terapeutske svrhe i priznat je od strane mnogih zemalja. Pomoću hirudoterapije moguće je izlečiti različite tipove oboljenja. Iako je ovaj tretman poznat odavnina, savremena hirudoterapija sa donekle razlikuje od drevne po tome što se ne koriste pijavice iz prirodnih staništa, već one koje se na poseban način uzgajaju u biološkim laboratorijama.

Pored toga, svaka pijavica se koristi samo jednom u terapiji što isključuje mogućnost infekcije pacijenata. Bakterije, virusi ili paraziti koji dospeju u telesnu tečnost pijavice preko predhodnog (primarnog) domaćina, mogu se zadržati i mesecima, pa se samim tim mogu preneti na narednog domaćina. Poslednjih godina, medicinske pijavice se koriste u kozmetici.

 

 

 Primena medicinskih pijavica u kozmetici - Hirudoplastika

Iako ne postoje naučni dokazi da medicinske pijavice imaju efekat na podmlađivanje kože, postoje razrađeni programi u kojima se pijavice koriste za podmlađivanje kože i smanjenje celulita, čak je razvijena i posebna grana u kozmetologiji poznata kao hirudoplastika. Smatra se da pijavice mogu zameniti skalpel plastičnog hirurga, jer povećavaju mikrocirkulaciju, limfnu drenažu i tako daju efekat liftinga. Tretman počinje tako što se pijavica stavlja na određene tačke na telu, zatim tu ostaje oko 40 minuta, a na kraju se skida i uništava.