KAKO KUPITI

Korist od Hirudo Medicinalis Pijavica

Korist od medicinske pijavice u lečenju i oporavku

Medicinske pijavice su korišćene u terapeutske svrhe odavno. Terapiju medicinskim pijavicama koristili su doktori u drevnom Egiptu koji su ga smatrali čudotvornim lekom. Tokom istorije, bilo je perioda kada su se pijavice naročito koristile, kao npr. u Francuskoj tokom 19. veka, ali bilo je perioda kada je zabranjivano njihovo korišćenje, čak i osuđivano. Prestale su da se koriste 1960., ali ne zadugo.

Poslednjih godina pijavice su ponovo počele da se upotrebljavaju (tokom osamdesetih pa sve do danas), i pored prikupljanja iz prirode i da se intezivno gaje, pre svega zbog njihovog medicinskog značaja (u mikrohirurgiji) kao i značajnoj ulozi u hirudoterapiji.

 

Dejstvo enzima medicinske pijavice (Hirudo medicinalis)

Naime, sekreti medicinske pijavice predstavljaju malu "fabriku" biološki aktivnih supstanci. Ona ubrizgava u krv čoveka sa svojom pljuvačkom ogromnu količinu biološki aktivnih supstanci (preko 100 fermenata-enzima kao što su: hirudin, alfahimotropsin, himazin, suptilizin....). Dejstva biološki aktivnih supstanci medicinskih pijavica na organizam su višestruka: analgetičko, imunostimulativno, antibakterijsko, lipolitičko (raspad masnoća), drenažna funkcija, hipotenzivno (normatenzivno), trombolitično, antikoagulantno (protiv zgrušavanja krvi), anestezija (ne oseća se bol prilikom ugriza pijavice), normalizacija i poboljšanje kapilarne i venske cirkulacije, anti inflamacioni efekat, poboljšanje unutarćelijske razmene materija.

Američka FDA (Food and drugs administraion) je pre 7 godina zvanično odobrila upotrebu pijavica u medicinske svrhe, i to baš sa akcentom na pomoć pri lečenju problema sa problematičnom venskom cirkulacijom.